Tips till Moderatorerna


Det är två veckor kvar till kongressen, och vi rekommenderar starkt att alla moderatorer kontaktar deltagarna i sina respektive paneler inom de närmaste dagarna. Ni hittar deras epostadresser i PlanZ, och där kan ni också se om någon ny panelist lagts till i programpunkten under de senaste två veckorna sen vi skickade ut det preliminära schemat.

Vänligen logga in och godkänn ert paneldeltagande!!

I Facebookgruppen Svenska sf- och fantasyfans diskuterades det i veckan hur man modererar en programpunkt på ett bra sätt, och tips, särskilt för förstagångsmoderatorer efterfrågades. Vi har därför samlat en lista på förslag här nedan:

 1. Ca två (2) veckor före kongressen (eller nu i helgen), är det bra som moderator att maila alla paneldeltagare och presentera sig. Ta upp några frågeställningar som du tycker skulle vara intressanta inom ramarna för panelen så de får lite hum om vilken riktning panelen kommer gå i, och fråga om de har något särskilt de gärna skulle vilja diskutera.

 2. Boka en träff! 1-2 timmar före panelen är det toppen att ta en liten träff hela truppen i Green Room (som är placerad i Chambre Separée nere i Café Alma). Man hälsar, och kan här få veta/fråga om viktig men grundläggande info, (tex hur panelister uttalar sina namn, vilket pronomen de vill att man använder, om det är någon som tex ska ha headset istället för handhållen mic, så att man kan tänka på det när man sätter sig). Påminn dem om att alltid använda mikrofon, och att ni kommer öppna för publikfrågor i slutet.

 3. Innan panelen börjar, sätt ett (tyst!) larm som kan hjälpa dig hålla koll på programtiden. Försök också hitta en Gopher (de är inte alltid kvar i salen utan kan komma tillbaka mot slutet av en programpunkt), så du kan slänga ett öga åt deras håll ibland och se om de håller upp skyltar som indikerar hur mycket tid som är kvar (10min – 5min – STOPP).
 4. När panelen börjar – hälsa alla välkomna. Påminn om att alla publikfrågor sparas till slutet! Presentera dig själv, och låt sedan övriga presentera sig själva lite kort (20sek är lagom).

 5. I en panel med många deltagare ska man inte ta mycket plats som moderator. En personlig anekdot kan vara otroligt rolig men ändå inte platsa här. Fråga, men det är bäst att inte låta panelisterna svara i ordningen de sitter, för då blir det lite ojämnt i fördelningen och den som sitter sist i raddan får inte mycket kvar att säga. Det är OK att fråga öppet och se vem som plockar upp tråden, eller välja någon specifik panelist och säga “vi kan börja med dig XX”, om du känner att någon inte fått säga så mycket.

 6. Tvärtom i en liten panel, där man kanske är en moderator och två panelister, så finns utrymmet för att agera en mer deltagande moderator och komma med egen input (men kom ihåg – du är i första hand fortfarande moderator! Din uppgift är att leda samtalet och ge andra utrymmme att prata).

 7. Ha kanske en eller två extra frågor som man kan dra i slutet om samtalet dör ut lite för snabbt. Och oroa dig inte för lite tystnad – ibland behöver folk lite tid på sig för att landa i sitt svar.
  Men, det går inte att forcera fram samtal. Är frågorna slut och samtalet börjar dö av efter 25 min istället för 35 min – så är det fine. Släpp in publikfrågorna.

 8. Be åhöraren att vänta på mikrofon innan de ställer sin fråga! En gopher kommer ta sig runt i salen och hjälpa till, det är ingen brådska. Om du är osäker på om du uppfattat frågan rätt, eller om ljudet var lite otydligt, är det bra att upprepa frågan innan ni vänder er till panelisterna.

Lycka till, och ha roligt! Och till er förstagångs moderatorer – det kommer gå bra! Alla var vi en gång nykläckta.
Bevis A: Jag, modererandes min första panel och djupt illamående av nervositet. Syns det? Nej! Ser snarare ut som att jag kommer förgöra Johan om han råkar svara fel.

One thought on “Tips till Moderatorerna

 1. Pingback: The Program! | Konflikt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s